Ku Klux Klan

3kommentarer

Här på denna slaskiga, vita fredagsafton så kommer lite fakta om Ku Klux Klan. Som en önsketanke ni inte hunnit tänka ännu. Läs & njut, gå härifrån lite mer bildad.
En rekommendation är att se reportagen därnere!!


Ku Klux Klan är en organisation som bildades efter Inbördeskriget mellan sydstaterna och nordstaterna i Amerika. Det grundläggande i denna organisation är ett hat och en fientlighet mot svarta. Inbördeskriget i USA startades när åsikter från nord till syd krockade. Nord sade starkt nej till slavhandel medan de i syd tyckte att det var en självklar rättighet. När Abraham Lincoln blev vald till president 1860 ville han avskaffa handeln med slavar men orsakade istället en splittring av landet, vilket ledde till att inbördeskriget bröt ut. Nord var tippade vinnare på grund av en dubbelt så stor befolkning och mer utvecklade industrier som kunde förse arméerna med bättre utrustning. Syd insåg sina brister och var tvungna att kapitulera men då hade Lincoln redan bestämt att slavarna skulle bli fria. Trots att många dog i kriget så var detta en stor framgång; och det blev också ett förbud mot att hålla sig med slavar.

Det var nu, tiden efter Inbördeskriget, som ett gäng soldater från sydstaterna började träffas och på julafton år 1865 i Pulaski, Tennessee på USA:s östkust, bildade Ku Klux Klan, även kallat KKK. Namnet kommer från grekiskans Kyklos som betyder cirkel och skulle symbolisera deras gemenskap, och klan kommer från skotskan och irländskan eftersom de flesta av grundarna hade sitt ursprung därifrån.


Sedan blev general Nathan Bedford Forrest ledare och det var nu deras verksamhet började bli strukturerad. De bestämde sig för att deras huvudsyfte var att tortera svarta människor och att bränna deras hus. De döpte sig till konstiga namn såsom Grand Wizard och Grand Dragon, bara för att nämna några, och red ut på hästar utstyrda med vita dräkter så de antog skepnaden av spöken. Sedan red de omkring i städer och skrämde folk. Senare när de blivit lite mer kristna brände de även stora kors framför de föraktade svartas hus. Denna sed har blivit en högtidsstund för KKK:s anhängare och de brukar träffas om natten och tända ett kors, som en slags ritual. 1870 inleddes en utredning av klubben och dog därmed i praktiken ut. År 1915 startade William Joseph Simmons upp organisationen på nytt och tog hjälp av reklamfirmor för att på så sätt locka nya anhängare. Han samlade "vita, infödda, 100% procentiga amerikaner" och det gick bra till en början då flera tusen anslöt sig men på 20-talet började det återigen dö ut och under både 30- och 40-talen var medlemmarna få.


Det var först 1954 då de vita insåg att deras barn skulle bli tvungna att gå i skolan med svarta som KKK flammade upp återigen. De kunde absolut inte acceptera sådan rasblandning. Kanske en av orsakerna till att klanen finns än idag är att de flesta som är medlemmar har uppfostrats till detta och tror att de har rätt, de har ofta även låg utbildning och dåliga jobb.


Det har varit mycket skriverier om KKK, jag tror att det är bra att folk får reda på fakta om det så att vi blir mer medvetna om vad som försiggår i denna avart till organisation. Det är omoraliskt, gammaldags, trångsynt och ibland saker som övergår de vildaste fantasier. "Döda dem alla och låt Gud sortera dem" stod det på en affisch som polisen hittade för några månader sedan i KKK:s klubbhus i Louisiana när en kvinna mördades av KKK. I ett reportage gjort av SvT där de följde med anhängare till ett KKK-möte säger de som inte tycker om KKK att "Vi är inte rädda, men vi är försiktiga och kollar så att vi inte är förföljda och ser till att vi har tankat bilen så att vi kan köra direkt hem. Här är många som är i stånd att döda."

KKK

* Har blivit anklagade för mord, misshandel, bränder och de brukade dessutom skymfa sina offer genom att intjära och fjäderbeströ dem. Dessutom har ca trettio kyrkor bränts upp och det är förmodligen KKK som ligger bakom.

* Från början var det bara tänkt att vara en grupp med rasister, men detta utvecklades sedan och blev också till ett förakt mot judar, katoliker, medborgarrättskämpar, sprit, droger och homosexuella.

* Det högsta medlemsantalet som räknats är 6 000 000 av tidningen  World i New York 1924.

* 1952 tror man att 6% av medlemmarna var spioner då federala myndigheter återigen börjat kontrollera klanen.

* En söndag 1963 dog fyra svarta flickor i en kyrka i Birmingham av ett bombdåd. Ytterligare 23 människor skadades.

* I slutet av 2008 dömdes även tre medlemmar av Imperial Klans of America till 2,5 miljoner dollar i skadestånd till en ung pojke som misshandlats svårt.


DESSA BARA MÅSTE NI TITTA PÅ!! Varnar er dock för riktigt motbjudande uttalanden.

Del 1:
http://svtplay.se/v/1371371/oppet_arkiv/ku_klux_klan_del_ett?cb,a1364145,1,f,103201/pb,a1364142,1,f,103201/pl,v,,1371367/sb,k103200,3,f,103201


Del 2:

http://svtplay.se/v/1393084/oppet_arkiv/ku_klux_klan_del_tva?sb,k103200,4,f,103201

Jag ogillar rasister starkt.
//Jk

3 kommentarer

mamma <3

01 Apr 2009 23:35

Hallå min egen lilla röda fiskmås ;-)

Kan det inte vara dags att uppdatera lite här, kanske något om JCS? Eller om hur du höll på att smälla av under "spöktimmen" Earth Hour... Hahahaaaa

E

02 Apr 2009 12:07

jaa haller faktiskt med mor har!! uppdatering tack!! 'holl pa at smalla av' ?? beratta jag vet ju inget ;P



TippTopp 4-ever <3

mamma <3

02 Apr 2009 21:20

Hallå, hallå...

Jullis är du där?

Kommentera

Publiceras ej