Jag ælskar mitt lilla jobb hær med mænniskorna som inte kan få nog med att skæmta eller slænga in kommentarer hursom bara før att vara trevlig. Norrmænnen ær helt enkelt fantastiska. Så enkla och roliga. Inte rædda før att prata med fræmmande mænniskor. Æven på tunnelbanan kan du hitta någon att le mot, samtala med eller bara nicka igenkænnande. Det ær fantastiskt. Æven nær de ser att du ær lite trøtt o butter sæger de något typiskt norskt som får en glad. Nær du sitter och ler kommenterar de det med! De ær liksom fødda før att vara snælla, trevliga og hyggelige. Omg, blir så lycklig. Det hær ær något att ta efter!
 
Vill va snæll och trevlig. Vill va lite norsk. 
här sitter hon i ett fönster i Montmartre, oj jag mena majorstuen, och dricker vin och äter brie. utanför skriker måsarna o deras ulliga bebisar går nedanför. tonerna från den pittoreska franska konserten i litteraturhuset ekar fortfarande i huvudet. en norsk gatumusikant som startade sin resa i paris spelade på sitt lilla röda dragspel och var en sämre version av edith piaf, men känslan är lika intim när det är live. man går in och sätter sig och hamnar i sin egna bubbla, trollbunden av musiken med ögonen fäst på henne. det har alltid varit speciellt för mig, det där med musik. det kan skapa fred, tror jag, det är så mycket kärlek och även när tider är tuffa kan ett instrument ge sken av att det finns något större. det är upplevelsen jag får. att jag är delaktig av något större, större än ord och vapen. alla avväpnas där inne i konserten och det innersta kommer fram. jag är så utblottad. det var naturligtvis inga ungdomar där som fick känna på det. det gör mig alltid lika sorgsen. jag känner inte många i min egna ålder som är kulturella på riktigt, de må ha imagen men inte mycket mer. såna som läser böcker eller går på "urtråkiga spelningar". jag kan vara där jämt, och jag känner en samhörighet med alla de äldre för det finns ingen ålder. är det välgjort så är det, det är tidlöst och alla kan relatera. jag önskar så dant att jag fann någon som inte såg alla dokusåpor på teve, som enbart ser amerikansk film eller blott läser nytryckta verk. även de som arbetar på Munchmuseet och är konstintresserade bryr sig inte värst. det är tråkigt. kunskapen om alla de stora, moliere, vivaldi och monet kommer försvinna totalt med min generation. och här sitter jag uppklädd till det grövsta, med rött läppstift och naglar, som imagen tillber, i mitt fönster och drömmer om svunna tider. då det var kulturrevolution. tänk om man hade levt då. 
hej. idag har jag läst ut min allra första bok (494sidor) på norska. det känns helt fantastiskt. jag skrev och tackade Liv för upplevelsen, att hon lånade ut boken, och sa att den var sorglig men otroligt kärleksfull. livet är så himla fint. jag blir hög av sånt här. att få läsa. kunna läsa. det går inte en dag utan att jag tackar livet för att jag har synen i behåll. vi borde känna mer tacksamhet och värdera det vi har, istället för det vi inte har. jag tror alla avundas alla lite, och livet är inte lätt. men med rätt sällskap så tror jag tillvaron blir enklare. nu är det faktiskt bara liv och amine som delar mitt liv. det kan kännas ensamt ibland, men när jag tänker på att jag faktiskt har dem här (oftast) så blir det enklare. och med böcker att sätta näsan i bryr jag mig inte så mycket, då trivs jag bäst här med alla nya ord och ett helt språk som måste utforskas som vore det en skattkarta till paradiset... för mig är det ju det, och skatten kommer jag få njuta av sen när jag verkligen kan skriva långa brev på norska och inte bara små meningar som jag gör nu. 

jag sa ju att innan jag dör skulle jag lära mig minst fem språk. 

jag håller ju på med det nu. 

medan jag lever. 
Jobbet mitt ligger en 10 minuter utanfør Oslo city. Metron går perfekt från Majorstuen till jobbet på ca 14 minuter. Det ær ett extremt stillasittande arbete, på kontor, som receptionist i ett føretagshotell med panoramautsikt. En solig dag sitter vi hær i glashuset och svettas och frågar oss om vi inte kan sætta oss utanfør glasvæggen istællet. Nær det åskar kan man sitta hær inne o se hela blixten slå ned. Det ær 14 våningar høgt, ca 800-1000 mænniskor och typ 20 olika føretag. Jag har lyckats læra mig namnen på ca 20 anstællda, men bæst kænner jag brevbærarna som jag pratar med dagligen. Annars pratar jag inte med så många andra æn Liv, kollegan som sitter vid datorerna bredvid. Henne har jag verkligen kul med. Jobbet i sig ær emellertid inte så jætteroligt. Arbetsuppgifterna går ut på att hænvisa gæster, ordna med nyckelkort, øvervaka parkeringshuset, boka møtesrum och svara på spörsmål och mail. Jag får stadig uppskattning før min førbættrade norska. Ibland sker ingenting på flera timmar, och ibland ær det fullkomligt kaos nær 30 gæster, 5 frågor, problem i garaget uppstår och tre telefoner ringer exakt samtidigt.
 
Det mest intressanta ær att se hur mænniskor reagerar i vissa situationer. Vi ser verkligen allt ni gør och hur ni fungerar som person. Man ær så synlig nær man tar førsta klivet in i receptionen. Vissa ær så søta och extremt blyga och frågvisa. Vissa andra, de som går med høgt huvud, beter som att de bott i denna byggnad och næstan æger den. Vi skrattar bakom datorskærmarna åt dem som kommer inrusandes och har ett viktigt møte men som drar hem igen pga att det inte finns parkeringsplats precis 5 cm utanfør huset. Vi generas lite nær det tar 7 minuter før besøkande att registrera sig in i bygnaden. Vi brukar skæmta om att det ær ett skickligt IQtest att ta sig in och ut, men har man något så nær sunt førnuft så skall det ikke vara så avancerat. Vi skrattar lite ændå, hela tiden, før saker ser så konstiga ut, speciellt nær du skall førsøka banka opp en glasdørr som fungerar genom att vi trycker på en knapp åt dig. Du kæmpar på bra, sæger vi då. Ær någon vresig o skriker att man skall øppna dørren (som att vårt enda jobb ær att øppna dørren åt dig nær du har glømt ditt nyckelkort), fast de ej har angivit vart de skall, så svarar vi att "nej, vi tænker inte øppna, idag får du hoppa øver" (det ær som en borg faktiskt, før att komma in må vi øppna før dig eller du jobba hær, eller som sagt - hoppa øver stængslet). Då brukar de bli lite paffa, och det ær nog det som behøvs nær de stressar så dant. De behøver høra lite mænskliga kommentarer. Liv ær expert på dem. Hon kan dra lite kaxiga kommentarer hela tiden, som ær så fyndiga! Det jag har lært mig ær att inte sitta tyst nær folk stressar eller ær otrevliga, bemøt dem och fråga istællet något så de inser hur dumt det ær før dem att hasta, ha 658941420 i blodtryck en helt vanlig vardag och køra øver alla andra på vægen, utan ett uns av trevlighet. 
 
Det absolut bæsta ær att jag nu har fått førlængt så længe jag ville, med semester inkluderad, och førhoppningsvis længre æn så. Att jag tjænar mer æn många andra med utbildning hemma i Sverige. Att jag dagligen får førse mig med hur mycket mat som helst utan att betala, och kan vælja mellan 5 olika matrætter, sallad, smoothie, mackor, drycker, bakelser osv osv. Grattis mat på jobbet ær faktiskt vældigt bra, då jag i vanliga fall inte skulle ha ætit så værst mycket annars. Ær man inte vaksam skulle man lætt kunna gå opp 20 kg hær. Mackorna. Mackorna pappa. Du hade trott att du døtt och hamnat i mackhimlen. Det ær macka med lax, ræckor, rostbiff, prosciutto, ægg, skinka, salami, sen grønsaker och någon speciell røra, typ potatissallad. De ær helt från vettet hær, de ælskar sina mackor mer æn vad svenskar ælskar årets førsta svenska færskpotatis. SÅ MYCKET! Jag ælskar dem också, och det blir lite træning liksom innan man ætit dem, ett rejælt tyngdlyft før nog væger de något kg iaf. De ær så maffiga. 
 
 
Det var nog det. En liten liten inblick i vad jag tillbringar 8 h av mitt dygn med. Nu ska jag återgå till arbetet. 
 
 
 
En helt fantastisk dag på jobbet. Frank skrek redan i dørrøppningen "Grattis med dagen", hær vet alla om att jag ær svenska och att det ær sveriges nationaldag. Nu nær man sjælv børjat sæga 'vi snakkes' så sæger dessa under av trevlighet ett 'tjena' eller 'vi ses' bara før att gøra mig glad. Sedan kom Osama med en himla massa presenter igen (han får varje dag att verka som julafton, och Liv och jag kommer bli lite rundare tack vare honom). Daniel svængde också førbi och var så charmant som vanligt, och ær det inte "Hej raringar" så ær det "Hey gorgeous". Han ær svensk, men trevlig før det! 
 
Det ær Sveriges nationaldag. Men ær det egentligen så mycket att fira? Jæmfør man svenskar gentemot andra nationaliteter så framstår vi som riktiga fån. Barska och otrevliga. Och vi ska inte ens børja tala om hur mycket vi bør skæmmas øver fræmlingsfientligheten som finns i landet. Eller feministerna som skæmmer ut sig totalt. Det vi kan prata om och hylla ær de grøna ængarna, blomskogarna, smultronsgræsstrånisarna och røda husen, och hur fantastiskt vackert Sverige ær. Det kan vi fira, en dag som denna. Heja Sverige, du e det vackraste landskap jag vet! 
Solen sken, det visste vi, så dærfør gjorde vi det bæsta av det. Vi visste det flera dagar i føljd, så varje dag blev bæst. Jag fick bada, sola, grilla, picknicka, va med vænner och jag fick kramas. Solen skiner, snart ær det helg. Då ska vi gøra det bæsta av det med. Ær som en ko som slæpps ut på grønbete. Sommar....
idag fyller den där karln år. ni vet han som e en av de få jag gillar att shoppa kläder med, som byggt ett hus själv, som man kan komma hem till med en kanin ena dagen o bara be bygga ett kaninslott åt kaninskapet, som varje helg kommer hem med wienerbröd för det viktigaste som finns är en fikapaus o som gillar att släppa loss ibland när kroppen tillåter o dansa en hel kväll lång? ni vet han. min pappa. min pappa som jag skryter om för både vänner som okända. den där fantastiska karln som lärt mig att uppskatta de små sakerna i livet. som att åka på äventyr i skogen, plocka bär, sten, granar, svampar o skjuta på blommor o räkna hur många djur man kan se på en kväll.  som jag kan sitta helt tyst med hur länge som helst o ändå va fullkomligt harmonisk med, speciellt när de åskar. o som åker långa vägar med mig i bilen o som skrattar när jag dansar helgalet till högsta volym ena sekunden o i andra slumrar lika gött som hönan agda själv. pappa. pappa som hela tiden är aktiv förutom när han sover middag. idag fyller du ju år! jag ringde dig igår precis samtidigt som du slagit mitt nummer o frågade hur exalterad du var inför den stora dagen. de va ett lagom medelsvalt pirr, jag tror nog att jag var mer spänd än du. och idag har jag sjungit för dig, blåst såpbubblor och sitter för tillfället med en kaffe o bakelse o bara är där hos dig i tankarna o firar (o via bilder som mamma skickar). jag önskar så dant att jag kunde blåst ballonger för dig o gett dig frukost på sängen, men de får vi ta ett annat år, för länge leve du! må du leva i 100 år. hurra hurra hurra hurra! 

GRATTIS PAPPA JAG ÄLSKAR DIG