Livet var fab och det var bara tröttheten som satte stopp för babblandet. Ibland tillbringas de bästa stunderna där. Vi såg på film till kl 3. Vaknade lagom tid med lagom humör idag. Gick och köpte nudlar, han bjöd som en del av fotbolls-vadet jag vann. Väntade på den tredje, Baloo. Sen kom han och vi tre åkte på äventyr som sig bör. Stressade sen själv till Söderköping för att träffa bästa vän Gulmira. Prat, skratt som spreds som bubblorna i champagne, förevigt, hjälpte henne städa på cafeet och samtidigt lyssna på Laleh och dansa. Gullan och Laleh kommer tydligen från samma ställe. Alltid lär man sig något nytt när man är hos Gulmira. Idag några fler ryska ord. Hon gör mig glad ändå ner i tårna där ledsenheten ibland slår sig till ro. Åkte till tredje staden för dagen sen, och det har kommit att bli den staden jag uppskattar minst nuförtiden. Men här finns stora vita huset med personerna som älskar mig mest. Så hit kommer jag ändå. För vad gör man inte för kärlek? Allt. 
Tusen pussar 
Jag ääääälskar att ha lov. Vaknade på ett fint sätt i ett soligt Norrköping. Vi gick på äventyr överallt och ingenstans innan jag satte mig på ett café med finaste Lois och Rebecka. Satt i några timmar innan vi drog vidare och åt mat och möttes opp av Bea B. Resten av kvällen har jag bara hängt med la boyz. Det är fotbollskväll. Mycket nice. Lov är liv. Tusen pussar 

Nej men helt ärligt. Sluta bara bry er om idiotiska saker när världen håller på att gå under. Vet ni hur många som lider av fattigdom, hunger, miljöproblem? Vet ni hur mycket regnskog som skövlas bort dagligen? Att den är nästintill utan hopp i Afrika? Vet ni hur alla våra jävla snittblommor förstör alla hav de odlas i och dödar alla levande organismer? Vet ni att barnarbete förekommer på bomullsplantager som sedan blir våra billiga kläder som vi köper och slänger varannan dag? Att en orkan är på väg in över Europa? Vet ni hur de tvångssteriliserar människor i bla Uzbekistan? Vet ni att vissa djurarter håller på att dö ut? Herregud. Nej, det är viktigare att klaga på hur någon ser ut. Hur kan folk hålla på och tjöta om småsaker när världen går under? Och förresten. Folk kan va så jävla fina utanpå men totalt jävla urfula inuti. Har så många exempel så jag vill gråta. Gråta i år, men det gör jag inte för jag kan lägga såna småsaker åt sidan. Jag väljer att va genomful och äcklig utanpå, och helt underbar inuti. Okej? Är det inte okej så bryr jag mig inte ändå. Jag är nöjd. Jag är nöjd med mig själv. Nu ska jag laga klart min currykyckling som ska bli mammas matsäck. Nu ska jag cykla och köpa en pumpa och gröpa ur den för att den ska bli en läskig halloween-lykta och god soppa. Sen efter det ska jag förmodligen däcka i soffan och läsa swahili. Sen ska jag baka två sorters kakor som tack till min underbara kusin och vackraste Alma som tack för att de är bäst i världen. Ja. Och jag är nöjd. Kanske tar en cigg också. Det var allt jag ville säga. Är så förbannad på folk som dömer efter utseende. Bajs är ni värda. 

Tack för huvudvärken! 
Bonsoir raringar! Haft en fabulös dag med päronen i Valdemarsvik idag. Åkte in till lägenheten för jag tänkte dra ut, blev dock inte så, istället ligger jag på golvet och stretchar med asbra hög musik. Sorry grannar! 

Tusen pussar 
Dagarna går så fort så det är svårt att hålla koll när den ena slutar och en annan tar över. De liknar nästan alltid varandra också. I alla fall den här veckan. Har varit sjuk, träffat C. Idag kom pappa in, den fina pippin. Sen hängde jag med sötaste Akke tills bussen till Valdemarsvik gick. Hemma åt vi himmelsk köttgryta á la papa innan mamma och jag gick på världens barn-konsert. Ligger nu under mitt solsystem i stora vita huset och längtar till morgondagen. Måtte den bli vacker och jag vara helt kry. Livet är bäst. 

Var så glad, trött och febrig igår och det kan ju vara den bästa kombinationen någonsin, slutresultat blir alltid lika bra.  Slutade med att mina polers och jag skedade varandra i skolans soffa i några timmar. Slumrade till och blev föremål för folks nyfikna blickar och skratt. Det var så jävla epic. Mitt i skolan, ligger de tre globalarna. Oh, you gotta love me and my friends. Åkte hem tidigt och skulle träffa Botan, men jag var ju sjuk så tillbringade en ganska värdelös kväll ensam i soffan. Vaknade idag (tio gånger typ) och kände mig som en överkörd grävling ungefär. Så stannade hemma. För att inte gräva ned mig totalt har jag gjort saker som gör mig glad: duscha, dammsuga och dansa. Håller dock tummarna för att jag är frisk imorgon... Det är ju så mycket roligare. Puss 
Jag kommer ingenstans om jag inte vågar. Gör det! Och jag gör det utan att tänka att jag inte kan. Det är det jag älskar med det här året. Att jag inte bangar. Att jag vägrar vägra. Blir så jävla mycket modigare på detta viset. 

Har haft så stört bra dagar senaste tiden. På lördagen gjorde jag den mest fantastiska höstgrytan ni kan tänka er. Inspirerad av Cristians lilla låtsaspappa Chris såklart, bästa människan och kocken. Äventyrade lite. Eve var hemma så vi åkte till mormor. Drog in till stan på kvällen och hamnade på Puls med Tim och grabbarna. Vimmelbilderna är så förjävliga men var länge sen jag hade så kul. Åh vad värt! Söndagen dog jag nästan på. Åstadkom ändå "Sveriges godaste lasagne" enligt mamma och pappa. Antar att den prestationen räckte för att dagen inte skulle kännas bortkastad. Avslutade dagen i stan på bästa sätt, somnade vid två och gick opp vid sex för att dra till skolan. Bokade då även tvättid till kvällen, vilket var dumt när man bara sovit fyra timmar. Hann iaf åka till Gulmira innan eländet skulle börja. Helt slutkörd nu och tvätten har inte ens torkat. Men känns som ett bra dagsverke. You go girl, bra Julia. Stolt över dig! Och på onsdag har jag min första konstutställning. 
Jesper, jag och älskade Tessa
Gullan och Jullan, bästa vänner. 
Hängde med Cristian igår och idag. Vi lagade mat och sabrerade en champagne, pratade och såg på film, han är ju min bästa vän trots allt. Åkte hem till Valdemarsvik idag, hela familjen är äntligen samlad igen så vi gick ut och åt planka och drack öl. Har haft mysfredag och nu ligger jag i sängen och ska läsa swahili och franska, om jag inte hinner somna. Je suis heureuse. 



Det finns tre kvinnor här i världen som är mina största inspirationer. Den ena är mamma, den andra min syster och den tredje är mormor. Det är den kvinnan, min mormor, som är början på min underbara familj, det är hon som är mamma till hela släkten och lika älskad av alla sina barn och barnbarn. Jag vet att alla av oss ser opp till mormor Mai för hennes hjärta slår tusenfalt för allt levande, det finns nog inget ont i henne.  Ända sedan barnsben har jag tillbringat dagar hos henne och hon har fört vidare kärleken för matlagning till både mig och Eve. Om somrarna cyklar jag alltid ut till hennes underbara trädgård och tar mig ett glas saft som vi kanske gjort under dagen och spelar spel och gör korsord. Det är mormor som gör mig glad under en ledsen dag, och imorgon hoppas jag att jag får träffa henne! Hörde att hon är på äventyr igen, som sagt, hennes hjärta slår ju för mycket för allt som finns här i världen... Massa kramar till dig från jordgubbsjullan! 


Hur trött blir jag inte på människor ibland? Folk älskar mig, sen lämnar de mig, men när de har svårt kommer de tillbaka, för de vet att jag alltid finns där. Jag ger folk en andra chans. Jag är lojal och pålitlig (och har tydligen ett för snällt hjärta för mitt eget bästa). Naiv kan man säga. Så folk utnyttjar mig. Men när ska jag tröttna och säga stopp? Hur mycket ska jag orka? Den bästa människan som säger att jag är dennes favoritmänniska och vackraste, den slår mig. Jag orkar fan inte mer. Lägger mig ned och låter livet passera utanför ett tag. Jag orkar inte vara den som duger när man känner för det. Så liten och skör och jag vill slippa känna alla känslor, jag vill vara en sten. 
Kärleken till livet. Ibland är den ju mer påtaglig än annars. Idag. Då man förstår att allt är möjligt. Jag ska till Afrika igen. Jag ska till Asien efter det. Livet kittlar mina nerver, livet är mer oändligt och överraskande än vad jag någonsin kunnat tro. Jag älskar detta. Nu äntligen har jag sluppit skolan, tagit studenten och är fri och kan göra precis vad jag vill. Och jag ska göra precis vad jag vill också, jag ska följa mitt hjärta och uppfylla mina drömmar. Är det inte fantastiskt? Det är allt och mer än vad jag någonsin önskat. 

Vi bara läser och forskar om Afrika hela tiden. Här är en masaj. Och om tre månader är vi där, i värmen, kärleken och musiken. Älskar min skola så sjukt mycket. 
Världens bästa plats i universum har ännu än gång tagit mig med storm. Solen och månens framträdande gör inte så stor skillnad, de delar bara opp lyckan till tisdagslycka och onsdagslycka osv men annars är man lika lycklig vare sig det är natt eller dag.  Är så lycklig nu, lycka som baseras på personer, finaste personerna som jag har mött under hela veckan. Valde rätt planet verkligen, för här finns ni. 
Världen asså. ❤ 
I förrgår efter tre timmar intensiv, genomsvettig dans med Klara så var jag vigare än någonsin på tre månader. Gick hem och drack varm choklad, tände ljus och åt mys och pratade om allt mellan himmel och jord. Innan vi la oss gjorde jag personbästa i stå på händer. Det var lycka. Glada. Sov som stockar sen. 

Hej kära blogg. Livet på hösten är fantastiskt. Det plockar fram det lugna, vackra, fridfulla och lillgamla i mig. Guldåldern, på året. Har spenderat senaste dygnet med underbara Klara. Vi tog sena bussen till skolan idag och både sömntrötta Klara och jobbiga jag såg hur jävla fint solen reflekterades i de färgglada löven, och hur ljuset strilade mellan lövkronorna på träden. Så fint. Hon och jag är en så bra kombo, jag ser småsakerna och hon de stora sakerna. Ser upp till Klara (även med högklackar).  Bästa, vackraste hon. 
Ser knappt någon skillnad på oss. Och vi båda gillar varm choklad och bra musik. Så himla bra. Hon är. 
Jag vill till Irland nu! Åh! Det är ju fan mer än ett år sen sist! Guinness! Avoca! Turistbyrån! Galway Girl! Dublin! Winding Stair! Stammis på Beeeewley's!!! Dör lite. Åttonde gången måste ju bli i år. Bästa landet i världen! Vem vill med mig? Innan den 2e januari ska vi ha varit där (för då flyttar jag till Afrika). Måste dit! Har egentligen inte tid och jag lär bli fattig som en gris men jag bryr miiiig inteeeee. Irland, kommer hem snart!!! 
Det senaste fyra dagarna har varit kaskadfyllda med sånt därnt man känner av men inte kan kalla vid ett namn, typ "kärlek". Började i Kalmar med en massa kramar från systern, sen att socialisera sig med hennes snälla vänner, sen att träffa Cristian, åka hem till de saknade pärona, besöka älskade mostern, krama på bästa mormorn, undervisa finaste eleverna på Vammarskolan, klippa sig hos den allra bästa kusinen och sen pussa hejdå till pärona och träffa Cristian, idag träffade jag Chris också hemma hos Cristian, åh vad jag saknat honom, åt godaste afrikanska maten med lamm och ris. Och nu är jag glad på alla sätt och vis förutom att jag har lite feber. Det är väl så med för mycket kärlek, varm i pannan 
Gick ut och åt och fikade i helgen och köpte en endaste liten kläd. Sen har jag bara handlat en banan där, en gurka och tomat där och lite godis här. Och idag storhandlade jag vilket innebär: mjölk, ägg, morötter, finn crisp, nudlar och en liten godispåse för tio spänn. Nu är emellertid nästan studiebidraget slut och det är mer än tjugo dagar jag skall leva på detta. Hmm. Ändå så äter jag ju mindre än en häst bajsar, tänk er dem som äter ett riktigt mål mat om dagen och är student!!!!? Min diet har hitills bestått i att äta skräpmat såsom chips och choklad, det mättar väldigt bra samtidigt som man håller formen för efter några bitar mår man illa. Men nu senaste tiden har jag ju börjat äta nyttigt  men hallå, en blir ju ruinerad! Men några fördelar finns det ju... ekologisk mat är dessutom billigare på netto än på andra ställen så får i mig mycket nyttigt än vad man kan säga om chips... 
Får helt enkelt börja röka mer strukturerat så jag inte känner hungern :) 

(Mama, skämtar!) 
Det finns en människa som behöver mig. Och den skrev det i det finaste smset jag fått. 


Ett hjärta av guld fick den andra att skimra. Ganska ömsesidigt. Tydligen. En av de bästa och starkaste människorna jag mött. Tack för äntligen känslor. 
Kl 5 igår väcktes jag av pippin och sedan åkte röda bilen till Öland men släppte av mig i Kalmar hos Eve. Det var en mysdag, vi käkade thai, gick bland löven i solen, fikade med bulle tillsammans med astrevliga människor som bara var så mysiga (haha)! Sen på kvällen gick Eve och jag hem och lagade fin mat innan Annelie och Evelina och vi drog på filmpremiären av Rush. Den var asbra men hade många fel i sig, så sammantaget blev det väl ett halvdant resultat. Fast fan va snygg Niki Lauda var... Hehe. Midnatt kom och vi cyklade/sprang hem och skrattade som galningar. Hundvalpen jag. Idag har vi bara myst Eve och jag. Kramades ifatt allt missat och hängde på stan som är så fantastiskt vacker. Åkte hem, vilket tog fem timmar, mötte min bästa man och favoritkille på vägen hem från rese till Stjärnan och han hjälpte mig igen med allt sånt därnt mänskligt och trevligt. Han kommer med föda efter jobbet kl 5 trots att jag förbjudit honom. Men det är lite därför jag gillar honom, han gör alltid tvärtom vad jag säger för han vet att jag egentligen alltid menar motsatsen. :-)
Ölandsbron i bakgrunden, fantastisk dag! 
Vackra byggnader under himlen. 

Världens bästa storasyster! 
Imorgon ska jag träffa fler favoritmänniskor, åker till Valdemarsvik. Mitt liv är perfekt och jag njuter av nuet. 
Om mindre än tre månader när jag skall volontära i Afrika kommer jag leva spartanskt i en lerhydda vissa dagar. Kommer ta del av vardagen hos niloter såsom masaier och luo, bantufolk såsom kikuyu. Förmodligen kommer jag få följa med på en daglig tur till en vattenkälla, kanske finns det en brunn någon kilometer från byn jag ska bo i. Kranvatten går inte att slösa såsom i Sverige. Känns så otroligt främmande, utmanande, orättvist, lärorikt och fantastiskt. Tänk att man kan leva så. Tänk att de är tvingade att leva så.  
 
Kontinenten Afrika är så stort, Tanzania som kanske är världens äldsta mest bebodda land är lika stort som två Sverige, Sahara lika stort som USA. I Sahara finns sandmoln lika stora som UK och de kan bli 5000 meter höga. Kommer fronteras med så många kulturskillnader, religioner, levnadssätt och miljöer och utvidga mitt perspektiv att se på saker och ting. Det kommer bli fränt och jag längtar så det knakar. Africa. Africcca! 
 
 
Precis såhär livet ska vara just nu. Jag räknar mina kramar och får tillräckligt. Jag skrattar ofta så jag får ont i magen. Jag är glad och på riktigt lycklig. Får för lite sömn vareviga dag men jag blir ju inte trött ofta så jag förstår inte poängen med att inte kunna kolla film med Cordoba halva tisdagnatten och gå opp klockan sex och åka till världens bästa skola och träffa vännerna. Igår dansade underbara Klara och jag också, i tre timmar innan raraste Linnea kom. Blev till att duscha, sminka om sig förfesta och alltihop på någon timma innan vi drog till dansgolvet och flirtade och blev bjudna på drinkar. Dansade i ytterligare tre timmar och blev ganska möra efter det. Finaste flickorna, de är så fantastiska! Vaknade idag, förvirrad och lycklig. Det jag sa till dig igår är sant. Har aldrig varit så brutalt ärlig. Läste lite swahili innan brudarna vaknade. Solen sken och sa "godmorgon det blir en bra dag". Kommunikation med solen är prio ett. Cordoba kom och förverkligade solens löfte, medan jag städade Stjärnan. Vi dansade lite och pratade mest men såg också på tv och hade en kalasbra dag. Vi är ju nästan bästisar han och jag, för han är bästa killen. 

Nu ligger jag i Stora vita huset mätt och belåten, en halv pizza har jag ätit och hjärtat brister av stolthet. Mums. Kl fem ska jag följa med mina golvläggare till Kalmar och äventyra med den saknade systern. Man kan ju inte önska sig mer. 


KalasKlara fyller år idag, jag gratulerade med en liten tårta och en tavla jag målat. Sen drog jag till älskade Norrköping och mötte opp bästa Tessa. Sen var denna dagen nästan slut, ska bara ta en promenad, dansa i Stjärnan och läsa ut en bok. Snurrar så fort, snart är vi ju nästan där, i Afrika igen. 

En 23årig tjej kom till Global-klassen idag; livlig, högljudd och ideer sprutade ur henne. Hon hade inte någon ödmjuk framtoning, men för att klara sig i världen så måste man vara lite hård tror jag, så jag gav henne en chans. Hon berättade om hur hon hade inriktat sig på Kenya där hon startat en skola, öppnat ett sjukhus och gav folk i byn mat och kläder varje dag. Hon finansierade det hela med sin egen inkomst. 

Heroiskt va?

Ser ni något problematiskt ligga i detta? 

För jag ser bara problem, och det var där mitt förtroende för henne dalade en aning. 

Till exempel så störde jag mig på att hon fick sig själv att framstå som en så god hjälte, hon kunde ha lämnat sitt ego hemma och inte haft hybris. Ibland känns det som att folk gör mer för att de själva ska må bra, känna sig viktiga och värdefulla... 
Hon kunde ha presenterat allting så himla mycket bättre, bland annat genom att inte prata så fort eller högt men också genom att låta någon svenskkunnig människa kontrolläsa hennes texter som hade syftningsfel, stavfel osv om vartannat. Då kanske något stort företag sponsrat henne (hon klagade på det, men hennes presentation var ju undermålig så det är väl förståeligt att stora företag inte får respekt för henne, inte ens mig lyckades hon med ju). Men det är ju i och för sig petitesser i jämförelse med vad jag anser vara det fundamentala problemet i hennes tankebanor. Det vill säga: man kan inte åka till Afrika söder om Sahara och tro att man kan "rädda dem" (they dont need your help, cuz they manage anyway), man kan heller inte åka dit i tron att bara man ger dem alla sina egna pengar så löser allting sig. Hon har säkert en säker inkomst denna tjej, men det är fortfarande inget långsiktigt hjälpmedel och det skapar dessutom ett beroende (vilket är väldigt dåligt!) och felaktig uppfattning hos byborna. Det kallas 'behovsbistånd', man ger dem det de behöver för sekunden men tänker inte på hur länge man kan hålla på att ge dem mat, för det hade hon verkligen inte en tanke på. Hennes egna värdefulla pengar skulle istället ha gjort mer nytta om hon köpt en åker med lite grödor på. Så att de kan börja odla sin egen föda och klara sig även längre fram i tiden, istället för att låta dem få vänta på hennes pengar så att de kan få lite ris. Som jag ser på saken, och genom mina granskade glasögon ges ingen förskönande version, tror jag att hon gillar att de är beroende av henne. Det låter ju äckligt. Men hon gillar att låta dem vara beroende av henne för det får henne att känna sig viktig (men också uppblåst). När hon låter dem vara beroende kommer de aldrig lära sig att klara sig själva, det kommer i sin tur leda till att det aldrig kommer bli någon positiv utveckling. Vet inte om det är heeeeelt slöseri med pengar att bistå dem med mat osv, tycker bara att det är så jävla mycket bättre att ge möjligheter för dem att skapa sig egna sätt att tjäna pengar. 

Och slutligen, man visar inte bilder med rubriker såsom: de visar tacksamhet. Jag spyr. Lite ödmjukhet tack...