En kärlekens stad

2kommentarer

'Lutetia' på Caesars tid. Förgylld med Notre Dame och orgelspel och arkitektur. Amelie Poulains hemstad. Luxembourgträdgården som är större än hela Valdemarsvik. Köpa crêpes med banan i ett gatuhörn och äta bredvid Seine, floden. Leonardo da Vincis Mona Lisa i korthuset Louvren. Läsa Ensamble, c'est tout på ett av de största romanska språken. Kyssas i Eiffeltornet och se Triumfbågen.

Jag vill dansa i Frankrike precis likt Edgar Degas ballerinor. Bli avgudad kanske. Vill bli ett konstverk i Paris, hänga på en vägg. Eller i en rökig bar. Helst båda. Lyssna på Sarkozys fru Carla Bruni, Maxime le Forestier, Edith Piaf, Brigitte Bardot, Françoise Hardy, France Gall, Sébastien Tellier och Serge Gainsbourg. Åka metro till Moulin Rouge och skratta åt att det är tur att människor är olika. Ha vippig blå kjol, vit spetsblus och röda läppar; klädd i trikoloren från topp till tå. Det är enkelt att leva.

Studera vid gamla universitetet Sorbonne, tro sig veta mer än andra. Precis som Jeanne D'Arc, som förvisso hade kontakt med högre makter, men ändå. Läsa livres (böcker) och dricka rött vin eller champagne från enda platsen som tillverkar just det, i Champagne naturligtvis. Leva på ost och baguetter och macaroni. Flärd och lyx men ändå så utsökt och hemtrevligt. Skitigt och poetiskt. -Du får inte le åt pojkar. Åka från kontinenten och hälsa på Eve som bor på Irland rätt vad det är.

Någon gång. Då är jag mitt i allt det där. Jag bor i de aderton raderna här över på heltid. Till dess besöker jag dig, ärorika stad, i drömmarna. Inte fy skam det heller. God natt!
//Julie

2 kommentarer

sonja

22 Mar 2011 16:46

Åh, Julia, så himla fint. Och jättesant, där ska dam bo!

Frida

22 Mar 2011 22:52

Dreams. So many dreams. And life is on of my best dream. I don't want to wake up. Never!

Kommentera

Publiceras ej