Livet som journalist

0kommentarer

För närvarande pågår något som kallas "Globala veckan" i Linköping. Det är ett projekt sponsrat av Sida som skall verka för ett mer globalt samhälle. Bland annat så kan man gå på intressanta föreläsningar eller titta på utställningar med tema global/omvärlden. 
 
Så för att ytterligare förkovra oss i världen gick vi globalare igår på en verkligt inspirerande föreläsning på Linköpings Universitet med svt-profilen Erika Bjerström. Hon är aktuell med boken "Det nya Afrika" som föreläsningen också handlade om. Det var lärorikt och tog kål på många myter man har om Afrika. Det är inte en sjunkande kontinent! Journalistens yrke är ju att alltid ifrågasätta, som Bjerström även påminde oss om flera gånger, det mesta. Det största ämnet hon ifrågasatte var varför hon som journalist alltid skulle rapportera om det negativa såsom krig, konflikter och stadskupper istället för de framgångar som sker och som skulle kunna verka för att inspirera folk att bli bättre människor. Det är alltså en felaktig och smått orättvis bild media ger av Afrika. Det är stundvis förfärligt ställt men oftast är det faktiskt väldigt bra. Hon räknade opp att så mycket som 17 länder i Afrika söder om Sahara har haft en ekonomiskt stabil tillväxt senaste decenniet och att 48 länder är medelinkomstländer. Milleniummålen försöker man nå och mödradödligheten och total fattigdom sjunker. Man börjar ju dessutom prata om så kallade "lejonekonomier" med Etiopien, Rwanda och Liberia i framkant. Hunger och fattigdom finns ju fortfarande, men det minskar och samtidigt händer bra saker hela tiden. Det är mest på grund av dåligt styre det fortfarande finns, de där giriga gubbarna satsar hellre på ryska flygplan än på skola och hälsa... 
 
Det som lett till det nya Afrika är införandet av demokratier, färre konflikter (krigsförbrytardomstolen i Haag har avskräckande effekt, samt att människorna helt enkelt är trötta på att kriga), skuldavskrivning, att utländska direktinvesteringar går om biståndet (att köpa en traktor istället för att ge pengar), att medelklassen växer (folket kan konsumera, stadskassan växer), att Kina bygger vägar, skolor, flygplatser, och sjukhus samt den sista men största framgångsfaktorn med att it-och mobilrevolutionen slagit igenom och möjliggör saker som tidigare varit omöjliga. På tio år har mobilanvändandet gått från 0% till 70%. 
 
Afrika är en framgångskontinent och UK pratar om att stoppa bidragen till Sydafrika för att landet nu är så rikt att det inte behövs. "Västvärldens besatthet vid bistånd är närmast narcissistisk" sa någon, man ger pengar för att kunna "stå och spegla sig i sin egen godhet". 
 
Det är ju spännande det här tycker jag, för min f.d. dansklass Ngoma var ju i Kenya i våras och hälften av oss ska på olika sätt resa dit igen. Spännande att vi får vara del av dessa framgångar på denna fantastiska kontinent! 
 
Gillade Bjerström mycket, hon var så trevlig att hon även stannade och pratade med oss efteråt, OCH hoppas nu att fler journalister kan börja prata om det som är bra istället för hur många mord som begåtts senaste dygnet. 
Med kärlek och hopp om en bättre värld.

Kommentera

Publiceras ej