Visste du...

2kommentarer

När tjejer & killar blir vuxna & börjar jobba & får barn är det lätt att märka skillnaden i status. Ex så tjänar kvinnor bara 83% av männens lön. Trots att kvinnan jobbar mkt mera grattis genom att städa, tvätta & laga maten hemma.

Under år 2002 visades totalt 2806 tim idrott i TV. Herridrott sändes i 2146 tim & damidrott i 174 tim. (Tycker ni det är jämställt?) Dessutom så brukar man säga damidrott om damirott men man brukar ju inte säga herridrott när det är om män.

I länder söder om Sahara i Afrika är risken att dö i samband med att föda barn 1 på 13. I västeuropa är risken 1 på 3200.

Av de 6 miljarder människor som bor på jorden försöker mer än 1 miljard att överleva på mindre än 8 kr om dagen. Så många som 70 % av världens allra fattigaste är kvinnor.

Ca 14 % av världens barn, ungefär 100 milj, går inte i skolan. 60% av dem är tjejer.

Mellan 60 & 100 miljoner tjejer världen över "saknas". Föräldrarna vill hellre ha söner. Döttrarna som "saknas" adopteras, dödas eller får ingen mat så de blir sjuka & dör istället.

I Saudiarabien får du som tjej inte köra bil eller cykla till ex.

Om du är en gift kvinna & bor i Yemen är du tvingad att lyda din man & du får inte lämna ditt hem om din man inte har godkänt det. Det står i landets lag.

Inom vissa folkslag i Uganda blir du arvegods om din man dör- bröderna till din man ärver nämligen hans änka !

Visste ni förresten att i Japan så kan det första mannen säger när han öppnar dörren för sina middagsgäster vara "ursäkta att min fru är så ful & lagar så dålig mat"?

Kvinnor utför 66% av allt arbete, tjänar 10% av all inkomst & äger mindre än 1 % av all världens egendom.

Vad tror du att du får i mattebetyg i 9:an? Svarade tjejer & killar i årskurs 6 såhär:
Tjejerna trodde 0% på MVG & 31% av killarna trodde att de skulle få MVG.
Tjejerna trodde 33% IG & killarna 8% på IG
I slutändan blev resultatet tvärtom. Tjejerna fick långt bättre betyg än killarna när man efter 3 år tittade vad som hänt. 


Fakta från boken: Tänk (tvärt) om, Anna Norlin.

Det är verkligen inte jämställt!!!

2 kommentarer

Siri

10 May 2008 17:44

Dåligt!!! Jag ska blogga nu din lille nöt!

Julia

10 May 2008 18:18

Såklart, det är sämst! WIIIE, ALLIHOP, SIRI SKA ÄNTLIGEN BLOGGA:D:D:D:D

Kommentera

Publiceras ej